top of page
DSC05961_edited.jpg

Hamppu-kalkki eriste

Hamppu-kalkki (tunnetaan myös hamppubetonina) on valmistettu kahdesta luonnonmateriaalista:

hampun päistäreestä ja kalkkijauheesta.

Hampun päistäre

Kun siemenet on korjattu ja kuidut revitty hampusta, jäljelle jäävät päistäreet, joita käytetään yleensä kuivikkeena eläimille. Tästä "jätteestä" voidaan kuitenkin tehdä yhtä parhaista ja ekologisimmista eristysmateriaaleista. Päistäreet ovat ilmavia, eivätkä ne siksi kiinnosta tuholaiseläimiä tai hyönteisiä. Ne ovat myös hylkivät hometta.

Kalkki

Kalkkia on käytetty rakennuksissa vuosikausia, sillä se puhdistaa sisäilmaa ja torjuu hometta sekä tulta. Se muuttuu ajan kuluessa takaisin kalkkikiveksi, tehden siitä samalla erittäin kestävän. Vaikka kalkki onkin vettä hylkivä materiaali, se kuitenkin mahdollistaa vesihöyryn läpivirtauksen, jolloin mahdollinen kosteus pääsee haihtumaan.

DSC05999.jpg

Hamppu-kalkki harkko

Hamppu-kalkki on materiaalia, jota voidaan valaa monenlaisiin muotoihin. Yleisin on 60x30 harkko, jonka leveyttä on mahdollista vaihdella 7-35 senttimetriin. 

Valettu hamppu-kalkki

Paras tapa rakentaa hamppu-kalkilla on valaa se suoraan halutun puurakenteen ympärille. Liukuvalettu hamppu-kalkkirakenne mahdollistaa koko rakennuksen ympäröivän vaipan, jolloin rakenne on täysin vapaa kylmäsilloista. 

Tämän jälkeen valu on syytä rapata tai verhoilla puulla, jotta hamppu-kalkki pysyy suojassa säänvaihteluilta.

Screenshot_20230408-111644_edited_edited

Hamppu-kalkkirappaus

Hamppu-kalkkirappaus ei ole itsessään eristemateriaali, koska seoksessa on korkeampi kalkkipitoisuus. Sen tärkein ominaisuus on muuttaa kylmä seinä lämpimäksi ja rikkoa kylmäsiltoja, ja siksi se onkin käytännöllinen ja esteettisesti miellyttävä ratkaisu kiviseinälle. Hamppu-kalkkirappaus voidaan myös maalata luonnonmaalilla tai peittää erilaisilla viimeistelyillä.

Ympäristövaikutukset

Hamppu-kalkki voi parantaa sekä kotejamme että ympäristöä. Mikäli rakentamiseen tarvittavat raaka-aineet hankitaan paikallisesti on hamppu-kalkki yksi harvoista rakennusmateriaaleista, joilla on negatiivinen hiilijalanjälki.

bottom of page